Македонска кујна: Вкусен традиционален рецепт што мора да го пробате
јануари 21, 2025
0
Македонската кујна е богата со традиција, автентични вкусови и свежи состојки кои создаваат незаборавни гастрономски искуства. Денес ви претставуваме еден од највкусните традиционални рецепти – Тавче Гравче, национално јадење кое е омилено во секој македонски дом.
Рецепт за Тавче Гравче – Македонски специјалитет
Потребни состојки:
500g грав (бел или тавче грав)
1 главица кромид (ситно сечкан)
2 чешниња лук (ситно сечкани)
1 црвена пиперка (исечкана)
2 домати (излупени и исечкани)
1 лажица црвен пипер
1 лажичка сол
½ лажичка црн бибер
½ лажичка сува нане
50ml масло (сончогледово или маслиново)
1 ловоров лист
Начин на подготовка:
Варење на гравот: Гравот измијте го добро и оставете го да отстои во вода преку ноќ. Следниот ден, исцедете ја водата, ставете свежа вода и варете го гравот околу 30 минути. Исцедете ја првата вода и додадете нова вода, па варете уште 40-50 минути додека омекне.
Подготовка на запршката: Во тава загрејте масло и запржете го ситно исечканиот кромид и лук додека не добијат златна боја. Додадете ја сечканата пиперка, доматите и зачините (црвен пипер, сол, црн бибер, нане). Гответе 5-7 минути додека состојките не се соединат.
Спојување на состојките: Откако гравот ќе биде сварен, исцедете го делумно и измешајте го со подготвената запршка. Префрлете ја смесата во традиционално керамичко тавче.
Печење: Вклучете ја рерната на 200°C и печете околу 30 минути додека гравот добие убава златно-кафеава кора.
Сервирање: Тавче гравче најдобро се служи топло, со домашен леб и свежа салата од зелка или домати.
Тавче Гравче е совршен пример за македонската кујна – едноставно, вкусно и полно со традиција. Ова јадење не само што е здраво, туку носи и автентичен вкус кој ќе ве потсети на домашната атмосфера. Доколку сакате да го искусите вистинскиот дух на македонската гастрономија, задолжително пробајте го овој рецепт и споделете го со вашето семејство!